marți, 16 noiembrie 2010

Fedor, "omul de otel"!

Maica Rusie naste fii necrutatori. Amatorii sporturilor de lupta s-au bucurat de nasterea si impunerea unui concept progresist care a schimbat definitiv perceptia obisnuita asupra confruntarii dintre doi oameni. Satui de limitarea regulamentara in care sunt incorsetate sporturile de lupta clasice, precum boxul, kick-boxul, judo-ul sau luptele libere, apologetii fenomenului MMA (Mixed Martial Arts) au impus o filosofie de lupta extrem de flexibila si permisiva, articulata pe baza unor principii si reguli barbatesti care sa satisfaca si sa raspunda cat mai onest dilemelor si intrebarilor luptatorilor. Expertii fenomenului MMA de pe intregul mapamond sunt chiar de parere ca avem norocul sa fim contemporani cu un fenomen unic al tuturor sporturilor de contact. Acesta este Fedor Emelianenko, un adevarat fenomen. Este foarte greu de exprimat in cuvinte exacte adevarata dimensiune a lui Fedor in cadrul lumii MMA-ului. Inchipuiti-va in lumea fotbalului un sportiv cu talentul si tehnicitatea lui Maradona si inmultiti-l cu 5. Sau 6! Prin comparatie, aceasta ar fi o valoare apropiata de cea a lui Fedor. Sau imaginati-va un boxer neinvins care sa fi spulberat la rand adversari precum Tyson, Hollyfield, Valuev, Klitskcho si tot va reiesi o comparatie nereusita cu rusul de fier. Fedor este imbatabil, pentru simplul fapt ca nimeni nu a reusit sa-l invinga in intreaga sa cariera, iar expertii de MMA profetesc de ani de zile ca acest “extraordinarnai borets” (luptator extraordinar) nu va fi invins niciodata.

In cazul lui avem de-a face cu ceea ce am putea numi, pur si simplu, luptatorul perfect! Este un razboinic care se naste la odata la 1.000 de ani – cel putin asta spun despre Fedor publicatiile de specialitate. Ales cel mai bun luptator din toate tipurile de catre prestigioasele World Aliance of Mixed Martial Arts, Inside MMA si Sherdog.com, Fedor Emelianenko ascunde un trecut neobisnuit. Cel mai bun luptator al planetei este, de fapt, un om de o modestie incredibila, cu o origine umila, nascut in saracie, stapan pe destinul sau, continuand sa sfideze cu privirea sa blajina lumea show biz-ului care a esuat lamentabil in incercarea de a-l transforma intr-un produs media-marketabil. Fedor a ramas un rus simplu, protejat de un suflet de copil bonom si inarmat cu un spirit si un pumn de fier.

Nimeni nu banuia vreodata ca in obscura regiune Luhansk din necuprinsul fostei Uniuni Sovietice, avea sa vada lumina zilei pe data de 28 Septembrie 1976, cel mai mare luptator din toate sporturile de contact. Originea sa – extrem de modesta, chiar tipica, am putea spune, pentru cetatenii sovietici din acea perioada. Mama sa, Olga Feodorovna a fost invatatoare, iar tatal, Vladimir Alexandrovici Emelianenko, lucra intr-o otelarie. Copilaria lui Fedor nu are nimic extraordinar, decurgand normal: la varsta de 15 ani, baiatul temina liceul, iar trei ani mai tarziu absoalve o scoala profesionala. Din 1995 pana in 1997 isi satisface stagiul militar in Armata Rosie, cu specializarea de pompier militar. Cariera de luptator a lui Fedor incepe in frageda copilarie, cand tatal sau il duce intr-o sala de Sambo – arta martiala nationala a rusilor, o forma de lupta asemanatoare cu Judo-ul, care cuprinde inclusiv tehnici de lovire impresionante. Micul Fedor a inceput pe mana lui Vasili Ivanovici Gavrilov, antrenor de Judo la scoala sa primara, pentru ca ma apoi sa fie antrenat de cel care l-a slefuit in forma luptatorului neinvins, maestrul emerit Vladimir Mihailovici Voronov, care continua si astazi sa stea in coltul ringului, dandu-i indicatii pretioase in timpul meciurilor. Voronov isi aminteste cu nostalgie de momentul cand un Fedor timid, in varsta de 10 ani, intra pentru prima oara in sala sa de antrenament. “Era un copil slabanog, cu miscari impleticite, care nu avea deloc talent la lupta. In schimb, avea o vointa fantastica si o dorinta de a progresa superioare oricarui alt junior pe care l-am antrenat”.

Un comentariu:

  1. expertii il vedeau neinvins dar ....a pierdut asta vara la Fabricio Werdum :-))\oricum smecher rashanu',prea smecher

    RăspundețiȘtergere