marți, 16 noiembrie 2010

Cel mai puternic om de pe Terra!

Polonia, o tara din estul Europei, care la fel ca noi a facut parte din fostul lagar comunist si cu care am impartit multe momente comune ale istoriei noastre. Un tinut al campiilor nesfarsite si al lacurilor si padurilor mazuriene. O tara unde nimeni nu s-ar astepta, cel putin la prima vedere, sa-l intalneasca pe omul cu cei mai puternici parametri fizici din lume. La o scurta trecere in revista a concursurilor de haltere sau culturism, sportivii din tara pan-ilor si a vodcii no.1 Zubrowka nu s-au remarcat defel in plutonul fruntas al puternicilor lumii, acolo unde predomina atletii rusi, armeni, iranieni, ucraineni, islandezi, suedezi, finlandezi, britanici, norvegieni sau baltici. Si cu toate acestea, un atlet cu adevarat exceptional a rasturnat toate predictiile specialistilor reusind sa cucereasca cele mai multe titluri de campion in cadrul celebrului concurs World's Strongest Men.


Noul Hercule, Mariusz Pudzianiwski a vazut lumina zilei pe data de 7 februarie 1977 in orasul Biala Rawska. Spre norocul sau, a nimerit in sanul unei familii unde sporturile cu greutati se aflau la mare pretuire, tatal sau fiind un culturist faimos la nivel national in Polonia acelor vremuri. Sub indrumarea tatalui, micul Mariusz s-a apucat de culturism inca de la varsta de 13 ani, si asta spre disperarea mamei sale care era convinsa ca ridicatul de greutati de la o varsta atat de frageda o sa-i schilodeasca odorul. Insa Mariusz era orb si surd in fata lamentarilor si protestelor mamei. Intaratat de impulsionarile tatalui care vroia sa-si vada fiul puternic precum o gorila, pustiul incepe sa creada cu tot dinadinsul intr-un vis. Visul sau propriu si personal. Acela de a deveni cel mai puternic om din lume.


Mariusz are o inaltime de 1,86 m inaltime la o greutate de 145 kg de oase si muschi, fara pic de grasime. Intr-unul dintre interviurile sale televizate din cadrul World's Strongest Man, fiind intrebat despre dieta si alimentatia alese, Mariusz a raspuns sec : "Mananc de toate, orice si mult, cat mai mult!". La insistentele reporterului, atletul s-a dezlantuit: "-Aaa, pai sa vedem: Nu iau prostii, toata energia mea vine strict din mancare. Dimineata, la micul dejun, mananc 10 oua alaturi de 1 kil, un kil jumate' de sunca. Intre mese mananc multe bomboane si ciocolata. Am nevoie de ele pentru energie. Pranzul meu soseste pe la ora 1 si consta dintr-o portie dubla de friptura de porc in stil polonez, garnisita cu multa salata de varza murata si cartofi, cat mai multi cartofi. La o ora dupa ce am mancat de pranz, a sosit timpul sa-mi iau suplimentele: concentrate de magneziu, creatina, diversi amino-acizi, dupa care dau gata 2-3 batoane de ciocolata. In sfarsit, la cina, antrenorii ma lasa sa manac ce vreau. Si eu de abia astept... Incep cu fripturi de porc, sunca si multa varza murata cu cartofi. Imi plac cartofii la nebunie, fie ei prajiti, fierti sau copti, nu conteaza, multi sa fie, cat mai multi." Inca ceva, mai spune Mariusz reporterului stupefiat care uitase sa-si inchida gura de uimire: "Dupa fiecare sesiune de antrenament beau cate un shake dublu de proteine si inca o ciocolata. Cred ca mananc cam un kil de ciocolata pe zi in timpul perioadelor de antrenament pre-competitionale... ". Mai departe, campionul declara ca a ajuns sa cheltuie doar pe mancare suma de 2050 $ pe luna... Fara cuvinte...
Mariusz nu s-a lasat si, in ropotele de admiratie ale asistentei, a reusit sa castige nu mai putin de 5 editii ale concursului anual, devenind astfel singurul pamantean care a castigat de 5 ori trofeul World's Strongest Man. A dat dovada de o daruire si ambitie rar intalnite. Pentru a castiga ce-a de-a cincea editie a strans din dinti si a ignorat durerea (Mariusz a participat accidentat anterior la muschii gambei), invingandu-l in finala pe puternicul Derek Poundstone. Singurii care se apropiasera pana atunci de performanta exceptionala a polonezului erau uriasii nordici Jon Pal Sigmarisson si legenda vie Magnus ver Magnusson, fiecare castigator a cate 4 editii ale turneului final. In afara de performantele amintite, Mariusz Pudzianowski detine recorduri personale in cadrul aceluiasi concurs, Marele Piton reusind, printre altele, sa impinga de la piept, din culcat, pe banca, haltera de 275 kg, sa faca genuflexiuni cu 360 kg in spate si sa ridice de la sol o haltera de 410 kg!


Dupa retragerea sa din circuitele internationale de forta, Mariusz a fost contactat de organizatorii evenimentelor MMA care, mizand pe faima sa, i-au propus a lupte intr-un meci pe reguli minime, constienti de succesul garantat la publicul care cu aceasta ocazie avea sa vada cum se descurca cel mai puternic pamantean in fata unui luptator. Mariusz a acceptat sa intre in ring pentru suma de 70.500 $, oponentul sau find nimeni altul decat Marcin Njaman, un temut boxer profesionist. Increzator in forta sa, Mariusz declara presei inainte de lupta: "Mana asta aduce moarte sigura, iar de cealalta pana si mie imi este frica". 
Lupta nu a durat decat 43 de secunde, rastimp in care Mariusz a dat dovada de o viteza si o explozie neasteptate pentru proportiile sale. Concomitent cu bataia gongului, Marele Piton l-a masacrat pe boxer cu lovituri joase de picior, dupa care l-a dus la sol si i-a carat pumni naucitori pana cand, cu mare greutate, arbitrul a reusit sa-l ia de pe Najman.

Originile Haka

Cunoscut ca un dans traditional maori, haka a devenit cunoscut prin adoptarea sa de catre selectionata de rugby a Noii Zeelande si prin interpretarea acestuia inainte de fiecare meci inca din 1884. Care este insa originea celebrului dans? Care este semnificatia cuvintelor misterioase, ramase fara inteles chiar si dupa traducerea lor?
Conform traditiei, Ka Mate, cea mai cunoscuta interpretare a unui dans haka, a aparut in jurul anului 1820, fiind compus de Te Rauparah, pe atunci sef al tribului Ngati Toarangatira (Ngati-Toa), o factiune a tribului Tainui.
Traind intr-o perioada tulbure, macinata de un interminabil razboi intre triburile Tainui si Waikato, martor al uciderii si mancarii tatalui sau de catre rivali, Te Rauparah va deveni unul dintre cei mai temuti si mai respectati lideri din istoria maori.
Cu toate acestea, dansul care l-a facut cunoscut in intreaga lume nu vorbeste despre razboi si nici despre victorii rasunatoare. Ka Mate este o celebrare a supravietuirii acestuia in urma unui atac al tribului Waikato. Conform legendelor, Te Rauparah, incercand sa se ascunda de rivalii care il vanau, cere ajutorul unui al sef de trib, Te Wharerangi.
Desi neincrezator la inceput, acesta este de acord sa il ascunda intr-o groapa in care se depozitau cartofii dulci (kumara), in timp ce Te Rangikoaea, sotia lui Te Wharerangi, urma sa se aseze deasupra gropii pentru a nu trezi banuiala atacatorilor.
Acesta este momentul in care, Te Rauparah va compune celebrul Ka Mate:
Ka mate! Ka mate! Ka ora! Ka ora!
Ka mate! Ka mate! Ka ora! Ka ora!
Voi muri! Voi muri! Traiesc! Traiesc!

Tenei te tangata puhuru huru
Nana nei i tiki mai
Whakawhiti te ra
A upa ne! ka upa ne!
A upane kaupane whiti te ra!
Hi !!!
Acesta este barbatul paros
Cel care a adus soarele
Si care l-a facut sa straluceasca din nou.
O treapta mai sus, si inca o treapta,
Si inca o treapta mai sus…soarele straluceste!

“Barbatul paros” la care face referire Te Rauparah este protectorul acestuia, Te Wharerangi, cel care era cunoscut datorita parului abundent, fapt putin intalnit la barbatii maori, in timp ce treptele simbolice catre lumina sunt cele sapate in groapa de kumara. In prezent, Ka Mate este privit ca o celebrare a vietii asupra mortii si ca un simbol al renasterii.
Haka nu este executat numai de barbati, asa cum se credea, ci exista dansuri special compuse pentru femei, grupuri mixte sau chiar pentru copii.

Dansurile rituale interpretate de catre razboinici inaintea bataliilor se numeau peruperu si erau executate pentru a invoca zeul razboiului (Tumatauenga), pentru a intimida adversarii si a intari increderea razboinicilor in propriile forte. Astfel de haka erau insotite de o serie de gesturi considerate amenintatoare ca scoaterea limbii, lovirea corpului cu bratele, aratarea dintilor sau contorsionarea fetei in grimase infricosatoare, obicei pastrat si perpetuat de rugbystii neo-zeelandezi. Daca Haka nu era executata la unison de catre razboinici se credea ca sortii bataliei sunt potrivnici. Multi dintre barbatii maori, cuprinsi de frenezia dansului, se aruncau goi in mijlocul luptei, scopul declarat al oricari razboi fiind anihilarea totala a adversarului astfel incat sa nu mai existe nimeni care sa se poata razbuna.

Fedor, "omul de otel"!

Maica Rusie naste fii necrutatori. Amatorii sporturilor de lupta s-au bucurat de nasterea si impunerea unui concept progresist care a schimbat definitiv perceptia obisnuita asupra confruntarii dintre doi oameni. Satui de limitarea regulamentara in care sunt incorsetate sporturile de lupta clasice, precum boxul, kick-boxul, judo-ul sau luptele libere, apologetii fenomenului MMA (Mixed Martial Arts) au impus o filosofie de lupta extrem de flexibila si permisiva, articulata pe baza unor principii si reguli barbatesti care sa satisfaca si sa raspunda cat mai onest dilemelor si intrebarilor luptatorilor. Expertii fenomenului MMA de pe intregul mapamond sunt chiar de parere ca avem norocul sa fim contemporani cu un fenomen unic al tuturor sporturilor de contact. Acesta este Fedor Emelianenko, un adevarat fenomen. Este foarte greu de exprimat in cuvinte exacte adevarata dimensiune a lui Fedor in cadrul lumii MMA-ului. Inchipuiti-va in lumea fotbalului un sportiv cu talentul si tehnicitatea lui Maradona si inmultiti-l cu 5. Sau 6! Prin comparatie, aceasta ar fi o valoare apropiata de cea a lui Fedor. Sau imaginati-va un boxer neinvins care sa fi spulberat la rand adversari precum Tyson, Hollyfield, Valuev, Klitskcho si tot va reiesi o comparatie nereusita cu rusul de fier. Fedor este imbatabil, pentru simplul fapt ca nimeni nu a reusit sa-l invinga in intreaga sa cariera, iar expertii de MMA profetesc de ani de zile ca acest “extraordinarnai borets” (luptator extraordinar) nu va fi invins niciodata.

In cazul lui avem de-a face cu ceea ce am putea numi, pur si simplu, luptatorul perfect! Este un razboinic care se naste la odata la 1.000 de ani – cel putin asta spun despre Fedor publicatiile de specialitate. Ales cel mai bun luptator din toate tipurile de catre prestigioasele World Aliance of Mixed Martial Arts, Inside MMA si Sherdog.com, Fedor Emelianenko ascunde un trecut neobisnuit. Cel mai bun luptator al planetei este, de fapt, un om de o modestie incredibila, cu o origine umila, nascut in saracie, stapan pe destinul sau, continuand sa sfideze cu privirea sa blajina lumea show biz-ului care a esuat lamentabil in incercarea de a-l transforma intr-un produs media-marketabil. Fedor a ramas un rus simplu, protejat de un suflet de copil bonom si inarmat cu un spirit si un pumn de fier.

Nimeni nu banuia vreodata ca in obscura regiune Luhansk din necuprinsul fostei Uniuni Sovietice, avea sa vada lumina zilei pe data de 28 Septembrie 1976, cel mai mare luptator din toate sporturile de contact. Originea sa – extrem de modesta, chiar tipica, am putea spune, pentru cetatenii sovietici din acea perioada. Mama sa, Olga Feodorovna a fost invatatoare, iar tatal, Vladimir Alexandrovici Emelianenko, lucra intr-o otelarie. Copilaria lui Fedor nu are nimic extraordinar, decurgand normal: la varsta de 15 ani, baiatul temina liceul, iar trei ani mai tarziu absoalve o scoala profesionala. Din 1995 pana in 1997 isi satisface stagiul militar in Armata Rosie, cu specializarea de pompier militar. Cariera de luptator a lui Fedor incepe in frageda copilarie, cand tatal sau il duce intr-o sala de Sambo – arta martiala nationala a rusilor, o forma de lupta asemanatoare cu Judo-ul, care cuprinde inclusiv tehnici de lovire impresionante. Micul Fedor a inceput pe mana lui Vasili Ivanovici Gavrilov, antrenor de Judo la scoala sa primara, pentru ca ma apoi sa fie antrenat de cel care l-a slefuit in forma luptatorului neinvins, maestrul emerit Vladimir Mihailovici Voronov, care continua si astazi sa stea in coltul ringului, dandu-i indicatii pretioase in timpul meciurilor. Voronov isi aminteste cu nostalgie de momentul cand un Fedor timid, in varsta de 10 ani, intra pentru prima oara in sala sa de antrenament. “Era un copil slabanog, cu miscari impleticite, care nu avea deloc talent la lupta. In schimb, avea o vointa fantastica si o dorinta de a progresa superioare oricarui alt junior pe care l-am antrenat”.

Un mare campion! Lucian Bute!

Nascut pe 28 Februarie 1980 in Comuna Pechea din Judetul Galati, Lucian Bute este un pugilist roman la categoria supermijlocie.De mult timp il admir pe acest baiat. Inca din 2003 cand abia isi incepuse cariera de profesionist semnand un contract cu clubul canadian Interbox. Are în palmares 27 victorii din 27 meciuri, dintre care 22 prin KO. Locuiește în orașul Montreal, fiind antrenat de Stephane Larouche, cel care i-a antrenat și pe foștii campioni mondiali Eric Lucas și Leonard Doroftei.
Am avut si onoarea sa-i strang mana pe la inceputul anului 2007 la un restaurant grecesc din Galati, Olympos si chiar sa schimbam cateva cuvinte. Asta se intampla cu putin timp inainte ca Lucian sa castige titlul de campion mondial versiunea IBF, pe 19 Octombrie 2007, invingandu-l pe columbianul Alejandro Berrio in repriza a 11-a prin Knock Out.

Lucian Bute devine astfel cel de-al treilea roman care reuseste sa castige titlu mondial la profesionisti dupa Leonard Doroftei si Mihai Leu. De atunci, Bute și-a apărat titlul de șase ori: împotriva americanului William Joppy prin Knock Out (29 februarie 2008), mexicanului Librado Andrade la puncte (24 octombrie 2008), columbianului Fulgencio Zuniga prin Knock Out tehnic (13 martie 2009), KO în repriza a patra împotriva lui Librado Andrade (29 noiembrie 2009), KO după trei runde cu Edison Miranda (17 aprilie 2010), și KO în runda a noua cu americanul Jesse Brinkley (15 octombrie 2010).
A fost si este in continuare prea putin mediatizat galateanul nostru; oare de ce? Pai baiatul asta este mai respectat in Canada decat la el acasa, exceptand totusi proximativ 610.000 de suflete care le reprezinta Judetul Galati, 1,9% din populatia totala a tarii.
A semnat un contract de 6 milioane de dolari cu un post TV din Canada, Showtime conform fightnews.com, urmand ca meciurile lui care vor avea loc in 2011 sa se televizeze pe acest post. Urmatorul meci va avea loc in primul sfert al anului urmator impotriva unui adversar care urmeaza sa fie stabilit.